Her kan du læse om de forskellige affaldsordninger i Kalundborg Kommune.
Her kan du læse om de forskellige affaldsordninger i Kalundborg Kommune.
Dagrenovation skal i Kalundborg Kommune sorteres i bioaffald og restaffald
Restaffald er den affaldsfraktion, der er tilbage når de genanvendelige materialer og bioaffald er sorteret fra dagrenovation. Restaffald kan defineres som en forbrændingsegnet affaldsfraktion, der hovedsageligt består af mindre emner af kasserede materialer, der naturligt forekommer fra forbrug i private husholdninger.
Restaffald lægges i almindelige skraldeposer inden det afleveres i det store rum i affaldsbeholderen.
Poserne til restaffald skal du selv købe.
Bioaffald er i denne sammenhæng vegetabilsk og animalsk bioaffald og er eksempelvis alle former for madrester (både rå og tilberedte), kød og kødben, fisk, ris og pasta, grøntsager og grøntsagstoppe, kartofler, fedt og sovs, ost, frugt, brød og kager, pålæg, æg og æggeskaller, nødder og nøddeskaller, kaffegrums og kaffefiltre, teblade og tefiltre, køkkenrulle fra brug i køkkenet, blomster og ukrudt, plantemuld samt gødning og strøelse fra mindre ikke kødædende kæledyr.
Papiraffald i Kalundborg Kommune er omfattet af en indsamlingsordning i form af en bringeordning.
Papiraffald skal udsorteres med henblik på at blive indsamlet til genanvendelse.
Papir afleveres i de særligt opstillede kuber til papir. Kuberne må alene anvendes til papir.
Bemærk: Fra den 1. november 2020 overgår indsamlingsordningen af papir til en henteordning. Det vil sige, at papiraffald indsamles ved husstanden via de dertil udleverede affaldsbeholdere. Kuberne til papir nedtages.
Papaffald er i Kalundborg Kommune omfattet af en indsamlingsordning i form af både en hente- og bringeordning. Papaffald kan afleveres via kommunens storskraldsordning eller på genbrugspladsen.
For kolonihaver skal papaffald afleveres på genbrugspladsen, da kolonihaver ikke er omfattet af storskraldsordningen.
Pap skal udsorteres og afleveres til genanvendelse.
Glasemballageaffald i Kalundborg Kommune er omfattet af en indsamlingsordning i form af en bringeordning.
Glasemballageaffald afleveres i de særligt opstillede kuber til glasemballageaffald. Kuberne må alene anvendes til glasemballageaffald.
I kuber til glasemballageaffald må der ikke afleveres plastflasker, porcelæn, keramik, hærdet glas, spejlglas, vinduesglas, el-pærer, lysstofrør samt fyldte flasker og glas.
Glasemballageaffald kan også afleveres på genbrugspladsen.
Glasemballageaffald skal udsorteres med henblik på at blive indsamlet til genanvendelse.
Glasemballager, der er omfattet af pantordninger, er undtaget fra ordningen.
Metalemballageaffald i Kalundborg Kommune er omfattet af en indsamlingsordning i form af både en hente- og bringeordning. Metalemballageaffald kan afleveres via kommunens storskraldsordning eller på genbrugspladsen.
For kolonihaver skal metalemballageaffald afleveres på genbrugspladsen, da kolonihaver ikke er omfattet af storskraldsordningen.
Metalemballageaffald skal udsorteres og afleveres til genanvendelse.
Metalemballager, der er omfattet af pantordninger, er undtaget fra ordningen.
Bemærk: Fra den 1. november 2020 udvides ordningen til at metalemballageaffald indsamles ved husstanden via de dertil udleverede affaldsbeholdere.
Plastemballageaffald i Kalundborg Kommune er omfattet af en indsamlingsordning i form af både en hente- og bringeordning. Plastemballageaffald kan afleveres via kommunens storskraldsordning og på genbrugspladsen.
Kolonihaver skal aflevere plastemballageaffald på genbrugspladsen, da kolonihaver ikke er omfattet af storskraldsordningen.
Plastemballageaffald skal udsorteres og afleveres til genanvendelse.
Plastemballageaffald, der er omfattet af pantordninger, er undtaget fra ordningen.
Bemærk: Fra den 1. november 2020 udvides ordningen til at plastemballageaffald indsamles ved husstanden via de dertil udleverede affaldsbeholdere.
Genbrugspladserne i Kalundborg Kommune drives af det fælleskommunale affaldsselsskab ARGO.
Genbrugspladserne i Kalundborg Kommune kan benyttes af husstande, sommerhuse, kolonihaver samt beboelser på landbrugsejendomme i de kommuner, der er med i ARGOs genbrugspladskoncept. Endvidere har virksomheder og institutioner - ligeledes i de kommuner, der er med i ARGOs genbrugspladskoncept - også adgang til
genbrugspladserne i Kalundborg Kommune.
Køretøjer (med en tilladt totalvægt på maksimalt 3.500 kg) med tilhørende trailer har adgang til genbrugspladserne.
Affaldet skal sorteres efter affaldsfraktioner og placeres i de anviste containere på genbrugspladserne. Henvisninger fra pladspersonalet skal altid følges.
Ved emballering af affald, der afleveres på genbrugspladsen(-erne), skal der efter affaldsbekendtgørelsen anvendes klare plastsække. Dette for at indholdet tydeligt kan ses af personalet på genbrugspladsen(-erne).
Ordensreglementet for genbrugspladsen(-erne) skal følges.
Farligt affald i Kalundborg Kommune er omfattet af en indsamlingsordning i form af en bringeordning.
Farligt affald er f.eks. batterier, insekt- og plantegifte, kemikalier, maling, lak, olie og benzin, rengøringsmidler, spraydåser og kviksølvholdigt affald (f.eks. elsparepærer og lysstofrør).
Medicinrester samt klinisk risikoaffald som f.eks. brugte kanyler kan være farligt affald og betragtes derfor altid som farligt affald. Medicinrester og kanyler mv. kan afleveres på apoteker, der er med i den kommunale ordning.
Farligt affald skal håndteres miljømæssigt forsvarligt og må ikke hældes i kloakken.
Uforurenet bygge- og anlægsaffald i Kalundborg Kommune er omfattet af en
indsamlingsordning i form af en bringeordning.
Uforurenet bygge- og anlægsaffald kan håndteres i overensstemmelse med bestemmelserne i affaldsbekendtgørelsen og i bekendtgørelsen om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald.
Uforurenet bygge- og anlægsaffald kan også afleveres på en af genbrugspladserne.
Læs mere om regler ved anmeldelse og sortering af bygge- og anlægsaffald
Haveaffald i Kalundborg Kommune er omfattet af en indsamlingsordning i form af en bringeordning. Haveaffald kan afleveres på genbrugspladserne.
Haveaffald kan også hjemmekomposteres.
Haveaffald er endvidere omfattet af § 23 Ordning for afbrænding af haveaffald, der fastlægger vilkår for afbrænding af haveaffald i landzone, vilkår for afbrænding af haveaffald på hygge- og lejrbål samt vilkår for afbrænding af Skt. Hans bål. § 23 Ordning for afbrænding af haveaffald findes i Kalundborg Kommunes regulativ for husholdningsaffald.
Ordning for storskrald i Kalundborg Kommune er en indsamlingsordning i form af en henteordning.
Storskrald skal udsorteres og sættes frem til afhentning.
Indsamling af storskrald sker fire gange årligt. Indsamlingen
er en tilmeldeordning hvor den enkelte bruger tilmelder sig
ordningen hos Kalundborg Kommune. Læs mere om tilmelding her.
Ugerne for indsamling af storskrald offentliggøres i lokalaviser og på Kalundborg Kommunes hjemmeside.
Hver bruger må højst aflevere 10 enheder pr. afhentning. En enhed er en sæk eller et stk. indbo f.eks. en sofa eller et køleskab.
Der må kun benyttes klare plastsække. Hver sæk må højst veje 15 kg og de typer/fraktioner der afleveres må have en længde på højst 2,5 m.
Affaldet skal sorteres i fraktioner og stilles ud til fortov/skel ved nærmeste kørefaste vej inden kl. 06.00 på den første dag af den aftalte periode for afhentning.
Placeringen af affaldet må ikke genere fodgængere og kørende trafik.
Dagrenovation, papiraffald, glasemballageaffald, farligt affald, haveaffald og bygge- og anlægsaffald hentes ikke i storskraldsordningen. Her henvises til de øvrige ordninger.
Storskrald kan også afleveres på genbrugspladserne.
Batterier skal udsorteres og afleveres med henblik på at blive indsamlet til genanvendelse.
Batterier skal lægges i en gennemsigtig plastpose på højst fire liter, der herefter placeres oven på låget af affaldsbeholderen inden tømning.
Batterier kan også afleveres på genbrugspladserne.
Småt elektronik så som telefoner, eltandbørster,
fjernbetjeninger, mindre værktøj, stegetermometer mv. lægges i en
gennemsigtig plastpose på højst fire liter, der herefter placeres oven på låget af
affaldsbeholderen inden tømning. Posen skal kunne lukkes med knude.
Småt elektronik må ikke sammenblandes med batterier.